HTML

Rockhaven

Ezen a blogon elsősorban underground zenekarokkal (főleg rock, metal) és lemeziparral, zeneüzlettel kapcsolatos híreket olvashatsz.

Friss topikok

Címkék

200 (14) 2011 (12) 2012 (74) 2013 (15) 2014 (2) 21 (2) a (3) acta (2) adele (3) aftershock (3) against (3) album (79) all (7) amazon (3) amerika (4) and (12) atv (2) bakelit (3) baroness (4) bees (3) behind (6) bevétel (2) bevételek (3) billboard (20) bizkit (2) bizottság (2) blind (2) blood (2) bolt (3) borító (2) born (4) brit (3) britannia (3) budapest (5) bulls (2) buzz (4) by (5) carey (2) cavalera (2) cd (3) chili (3) chino (2) chris (2) circle (2) cobra (3) converge (7) cowell (2) dal (3) danny (2) day (5) days (3) de (3) deftones (6) devo (2) digitális (7) dokumentumfilm (2) doomriders (5) down (3) eladás (11) eladások (18) első (3) emi (6) enslaved (2) ep (2) értékesítés (5) eu (2) európa (29) európai (5) faktor (4) felvásárlás (3) felvétel (2) fesztivál (4) fighters (2) fire (4) foo (2) freak (3) gaga (3) germany (3) go (3) godsmack (2) gojira (2) gold (2) google (2) grammy (2) grand (2) green (8) használt (2) hell (2) hero (3) high (4) hmv (2) hot (3) houston (2) hunter (10) ifpi (3) illegális (3) im (3) in (4) inspired (2) itunes (5) james (5) jog (3) kalózkodás (3) keenan (5) kiadás (2) kislemez (2) klub (2) koloss (11) koncert (20) korn (2) lady (3) leave (6) lemez (11) lemezipar (4) lemezkiadó (2) letöltés (5) limp (2) linkin (2) lista (3) lite (2) live (4) living (2) love (6) machine (3) made (3) madonna (2) magyarország (2) magyar digitális zeneértékesítés online letöltés mobil előfizetés ad supported modell (3) manson (4) marilyn (4) második (2) mastodon (17) mastodon the hunter album 2011 (2) max (2) maynard (5) mdna (2) megaupload (2) melvins (5) meshuggah (13) metallica (3) morello (2) moreno (2) motorhead (2) motörhead (2) mp3 (12) music (8) myself (2) mysteriis (3) nagy (3) nightwatchman (3) no (2) női (2) not (2) nyár (5) of (4) offspring (6) on (7) online (6) osborne (2) osbourne (2) park (2) peppers (3) perfect (2) pipa (2) protest (3) publishing (3) puke (3) rage (3) rage against the machine koncert los angeles la rising 2011 memorial coliseum (3) rammstein (3) rebel (3) record (2) red (3) redigi (2) régi (2) riaa (3) rock (3) rtl (2) scion (2) self (2) simon (2) single (6) slayer (2) sony (7) sopa (2) soulfly (3) soulfly max cavalera új album 2012 (2) split (2) spotify (3) spotify facebook f8 on demand music streaming együttműködés (2) store (3) streaming (5) szám (2) szerzői (3) taylor (2) the (34) things (2) titled (2) to (2) tom (2) tom morello the nightwatchman world wide rebel songs új album 2011 (3) tool (7) top (3) torrent (2) tour (4) turné (51) új (76) universal (7) usa (12) válogatás (2) vermis (3) villain (3) vinyl (6) volition (2) warner (2) way (2) we (7) whitney (2) wide (3) with (3) world (3) x (4) yellow (4) you (4) zene (6) zeneértékesítés (2) zenekarok (2) Címkefelhő

Elkelt az EMI

tamibasi 2011.11.15. 17:03

Az után, hogy a múlt héten arról szóltak a hírek, hogy újrakezdődnek a megakadt tárgyalások az EMI tulajdonosa (Citigroup) és a lehetséges vevők között, a vártnál jóval hamarabb pont került az ügy végére, már a múlt hét végén. Az EMI lemezkiadó részlegét (új albumok létrehozása, kiadása, reklámozása tartozik ide) a Universal Music vette meg (pontosabban az azt birtokló Vivendi) 1,9 milliárd dollárért, a zeneműkiadó részleget (EMI Music Publishing) pedig a Sony 2,2 milliárd dollárért. Ezek egyelőre azonban még nem befejezett adás-vételek. Mivel mindkét esetben egy néhány cég által dominált (oligopol) piacról van szó, amelyek most tovább koncentrálódnak, ezért e felvásárlásokat még jóvá kell hagynia az ilyen jellegű, piacszabályozási kérdésekkel foglalkozó szabályozó testületeknek az atlanti óceán mindkét partján. (Ha egy lemezpiacon kívülről érkező fél lett volna a vevő, akkor más a helyzet.) Szakértők szerint ez Európában fog nagyobb gondot okozni a cégeknek, illetve azok közül is a Sony-nak lesz nehezebb dolga. A legutóbbi hasonló esetben, amikor 2004-ben a Sony és a BMG lépett frigyre (egy 50-50 %-ban birtokolt közös vállalat formájában, Sony BMG), akkor is Európában volt nekik több munkájuk a jogi engedélyek megszerzésével, aztán 2008-ban pedig a Sony megvette a BMG részét, ettől fogva ismét Sony Music a cég neve. Jelenleg a szerződést még nem írták alá, a Citigroup és a Sony vezette befektetői csoport még dolgozik a szövegezésen. Az a hír járja, hogy a Sony/ATV Music Publishing (a Sony és a Michael Jackson Family Trust tulajdona) fogja menedzselni az EMI Music Publishinget, de a két cég által birtokolt szerzői jogok külön lesznek kezelve. Egy, direkt az EMI zeneműkiadójának megszerzése céljából létrehozott vállalat fogja birtokolni azokat, és a Sony David Geffennel együtt befektetőként lesz jelen, valamint a Sony/ATV menedzsment szolgáltatásokat is fog nyújtani az új cégnek. Ez már lehet, hogy annak a tervnek a része, ahogy az esetlegesen felmerülő jogi problémákat akarják elkerülni, amelyben a Sony BMG ügy korábbi tapasztalatai is sokat segíthetnek. Azért a zeneműkiadó felvásárlása a nagyobb horderejű, mert az EMI Music Publishing világszinten vezető a zeneműkiadásban, rendkívül értékes a katalógusa, amelyet a szakemberek az egyik legátfogóbbnak és változatosabbnak tartanak és több mint 1,3 millió dal jogait birtokolja (pl. Beyoncé, Drake, Jay-Z, Norah Jones, Rihanna, Prodigy, Amy Winehouse, Ozzy Osbourne, P!nk, Alicia Keys, Arcade Fire, Kanye West). Ezzel a lépéssel a Sony/ATV lenne a legnagyobb szerzői jogokat kezelő cég kb. 1,26 milliárd dolláros forgalommal - ebből 761 millió dollár az EMI zeneműkiadó révén - egy olyan üzletágban, ahol már nem sokat kell befektetni, csak a régiekből beszedni a pénzt. (A jogi jóváhagyásig ez az összeg csak feltételes.) A második legnagyobb ilyen cég, az eddig vezető Universal Music Publishing lenne 898 milliós, a harmadik pedig a Warner/Chapell Music 556 millió dolláros bevétellel.

Szakértők szerint az EMI lemezkiadó kis piaci részesedése és rossz pénzügyi helyzete miatt az USA-ban valószínűleg kevés jogi akadállyal fog találkozni a felvásárló Universal Music. Így azoknak együttes éves bevétele kb. 7,7 milliárd dollár lehet, amelyből 6,04 milliárd az övé, a többi az EMI-é. Utána következik a Sony Corp. 6,06 milliárddal (az EMI Music Publishing felvásárlását számítva 6,8 milliárddal), harmadikként, tehát az utolsó majorként pedig a Warner kicsit kevesebb, mint 3 milliárd dolláros éves bevétellel. A különbség eléggé látványos az első kettő és a harmadik között, nem lepődnék meg, ha előbb-utóbb a Warnert is megvenné valaki.

Persze vannak, akik egyáltalán nem repesnek az örömtől a felvásárlások hallatán. Leginkább a független kiadók ezek, akiknek a szakmai szervezete, az IMPALA (Independent Music Companies Association, eredetileg Independent Music Publishers and Labels Association) már lépett az ügyben és hallatja a hangját. Szerintük mostanában már több olyan üzlet is megköttetett, amik rontják az erőegyensúlyt, illetve a piacra való belépés lehetőségét ez pedig csak tetézné a bajokat. A szervezet elnöke szerint a Universal Music már így is túl nagy, nem rég pedig már kérték a megfelelő szervet, hogy vizsgálják ki a Universal és a Live Nation együttműködését. Hozzátette, hogy szerinte a Universal abban bízik, hogy bizonyos részlegeinek elidegenítéssel elérheti, hogy ne ütközzön jogi akadályokba, de az elnök szerint ez nem fog működni. Szerintem végül mindkét cég megkapja az engedélyt a felvásárlásokra, ha egy kicsit több idő és papírmunka is kell majd hozzá, de kapcsolataik révén ez nem jelenthet megoldhatatlan problémát.

Tehát az olyan legendás zenekarokat, mint a Rolling Stones (akik nemrégiben ott is hagyták az EMI-t), Beatles vagy Pink Floyd, felfedező legendás hírű kiadó lába alól kicsúszott a talaj és oda jutott, hogy el kellett adni, ráadásul két darabban történt ez meg és a konkurencia volt a vevő. Az okokról nem sokat tudok, de több zenész, hozzáértő is mondta, hogy nem szakemberek irányították a céget. Amiről még nem nagyon tudni és nagyon érdekel, hogy hogyan tagozódik be főleg az EMI lemezkiadó a Universalba, milyen viszony lesz köztük, milyen név alatt fognak megjelenni az EMI kiadványai stb. Ezekre azonban még csak később kapunk választ, előbb még véglegesíteni kell az adás-vételeket.

Címkék: sony music eladás universal emi publishing lemezpiac lemezkiadó

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://rockhaven.blog.hu/api/trackback/id/tr223385261

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása